web counter
Dania z polecenia Zielnika Kieleckiego | a-Wysocki.pl

Dania z polecenia Zielnika Kieleckiego

Mimo, że zima pełną parą to nowy rok zwiastuje już nową, świeższą energię. Dni stają się coraz dłuższe, w tym roku ciepłe i dość słoneczne. Taka pogoda zachęca do wybierania zdrowych i zbilansowanych posiłków, odpowiednich dla naszego organizmu. Z wiosenną energią wyszła naprzeciw Kielecka jadłodajnia przy ulicy Głowackiego – Zielnik Kielecki.

Menu na wiosnę

Zdaniem Krzysztofa Pomiankowskiego, właściciela knajpy wiosenne potrawy kojarzą się ze świeżością i optymizmem. W menu Zielnika Kieleckiego zawitało burakowe Carpaccio wraz z rukolą i kozim serem, zalecanym osobom, chorującym na cukrzycę. Takie danie jest doskonałą propozycją na przekąskę w trakcie dnia lub lekką kolację. Osoby, poszukujące bardziej treściwych dań powinny skusić się na pastę z boczniakami, to świetne danie nie tylko dla wegetarian. Idealnie do tego dania pasuje makaron tagliatelle, który wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami potrawy. Występuje możliwość zamiany rodzaju makaronu na razowe penne, które jest mniej kalorycznym makaronem. W dodatkach warto postawić na pomidory koktajlowe oraz nutę zieleniny. Doskonałym wyborem obiadowym będzie także dorsz w cukinii i marchewce na puree z białych warzyw. Jak wiadomo dorsz jest źródłem niezastąpionych mikroelementów oraz tłuszczów Omega 3. Dedykowany jest także osobom, będącym na niskokalorycznych dietach, ponieważ 100g dorsza to zaledwie 78 kalorii.

Dania z polecenia Zielnika Kieleckiego

Coś dla miłośników mięsa

Zielnik Kielecki mimo swej nazwy stawia nie tylko na warzywa. Coś dla siebie znajdą także mięsożercy. W menu restauracji znajduje się kurczak gotowany w ziołach. To nie tylko smakowita rozkosz dla ludzkich podniebień, ale i zdrowy posiłek w jednym. Kurczak jest odpowiednio nafaszerowany ziołami przed ugotowaniem, następnie należy je także dodać do wody, w której będzie gotowany. Dzięki temu kurczak zyska bardzo aromatyczny smak i zapach. Ponadto należy pamiętać o znakomitym wpływie ziół na przemianę materii i metabolizm człowieka, stąd nie warto oszczędzać na ziołach w tej potrawie, jak podkreśla właściciel lokalu.